https://www.happygarden.co.il/
היי
טוב לראות אותך כאן
איך נוכל לעזור לך היום?
צריכים הכוונה?
אם אי פעם עישנתם קנאביס או אכלתם ספייס קוקיז, קרוב לוודאי שתקף אתכם התקף מאנצ׳יז ודחף לזלול מאכלים מלוחים, מתוקים, שומניים, ופחמימתיים. איך התשוקה הזו לאוכל קשורה למריחואנה, למה זה קורה ואיך מתמודדים עם זה? יש לנו את התשובות
אוכל וקנאביס שלובים זה בזה ממש כמו ביסלי גריל. עישון קנאביס או אכילת מוצרי קנאביס יובילו ממש כמעט בהכרח לזלילת כל דבר שיש לכם במקרר או במזווה, כמעט ללא יכולת להימנע מזה. קוראים לזה מאנצ׳יז, או באנגלית munchies, ובקיצור – מאנצ׳. כבני אדם, אנחנו תמיד אוהבים למצוא אשמים בהרגלים שלנו שאנחנו פחות אוהבים, ולמרבה השמחה יש כאן את מי להאשים! האשם העיקרי בהתקפי הזלילה הבלתי נשלטים הוא הטטרהידרוקנבינול, או בקיצור – THC.
ה-THC הוא החומר הפעיל הפסיכואקטיבי ומשנה התודעה שבקנאביס, הוא זה שאחראי לתחושת ה״היי״ והאופוריה שאנשים רבים חווים בעת שימוש בצמח. אבל יחד עם כל התחושות הללו מגיע גם זינוק בתשוקה לאוכל שאנשים מקבלים כשהם צורכים THC, בין אם הוא מגיע בשימוש לצורכי פנאי והנאה מהצמח ובין אם כשזה מגיע בצורה של קנאביס רפואי.
כמו כל דבר, הכל מתחיל במוח שלנו והמוח מחולק לאזורים. אזורים מסוימים שולטים במצבי הרוח שלנו ואזורים אחרים משפיעים על התיאבון, הם גורמים לנו להפסיק לאכול או לחדש את האכילה. כשבני אדם צורכים סם כלשהו, הוא מופץ לכל מקום במוח, וכך גם החומרים הפעילים שבמריחואנה. כשה-THC חודר לאזורים במוח שמשפיעים על מצב הרוח, הוא מעורר אופוריה, וכשהוא מגיע לאזור במוח שמשפיע על התיאבון, זה יעורר צורך לאכול.
במאמרים קודמים שלנו כבר הזכרנו את המערכת האנדוקנבינואידית ואת הקולטנים שמתקשרים עם החומרים הפעילים שבקנאביס. התקשורת הזו מתקיימת גם בצב מאנצ׳יז – המאנצ׳ מתרחש כש-THC מתחבר לחלק במוח ששולט על התיאבון, הוא ממריץ את המערכת האנדוקנבינואידית במוח, ויש גם עדויות לכך שזה ממריץ הורמון שנקרא גרלין, ותפקידו לעורר רעב.
כבר אמרנו שה-THC חודר לכל הקולטנים בכל הגוף, אבל ההשפעה על המאנצ׳יז נגרמת במיוחד על ידי ההגעה של החומר הפעיל לקולטנים בפקעת הריח של המוח. הפקעת הזו היא חלק מהאופן שבו אנחנו מריחים, טועמים, ומרגישים מזון. על פי מחקר משנת 2014 שפורסם ב-Nature Neuroscience Journal, כש-THC נקשר לקולטנים בפקעת הריח, התהליך גורם למזון להריח טוב יותר והרגיש טעים יותר, והמוח גורם לגוף להרגיש רעב גם אם זה לא המצב.
במילה אחת: לא. בשתי מילים: ממש לא, והנה ההסבר בהרחבה. עבור אנשים רבים מאנצ׳יז הוא הרבה יותר מלקחת שכטה מג׳וינט ואז להתנפל על שקית תפוצ’יפס. אנשים שסובלים ממחלות אוטואימוניות כמו למשל קוליטיס כיבית, מצב מעי כרוני שגורם לדלקת במערכת העיכול, או עבור חולי סרטן שעוברים טיפולים כימיים, עישון גראס יכול להרגיע את הדלקות שלהם ולעורר את התיאבון שאבד.
בזמן שצרכני קנאביס למטרות פנאי מתלוננים על התקפי הזלילה, עבור אלפי אנשים מדובר בתהליך מציל חיים. כלומר יש קבוצה אחת של צרכנים שרואים את המאנצ׳יז כבעיה כי הם לא רוצים לאכול יותר קלוריות ממה שהם צריכים, לעומת קבוצה אחרת שיש להם צורך רפואי להגביר את התיאבון, ועבורם זו תרופה חזקה והכרחית. אם אתם בני מזל ומשתייכים לקבוצה הראשונה, אפשר להפחית את התקף המאנצ׳ על ידי אכילת ארוחה מלאה לפני שאתם מעשנים מריחואנה. באופן הזה, כשהקיבה כבר מלאה, ההשפעה של ה-THC היא פחות אינטנסיבית.
נושא התקפי הזלילה בעייתי במיוחד בקרב אנשים שסובלים מעודף משקל, משום שמערכת הדופמין אצלם מופעלת במידה גדולה יותר לעומת אנשים במשקל תקין. לצד תחושות הרוגע והאופוריה שמתלוות לצריכת קנאביס, מגיע גם צורך לגלידה, שוקולד, וצ׳יפס, ולעוד מזונות לא בריאים שכדאי להימנע מהם. הבעיה עלולה להחמיר כשצורכים מריחואנה דרך מוצרי מזון כמו עוגיות ובראוניז, שהם עתירי קלוריות בנוסף למאנצ׳יז שהם מעוררים.
המחקר שעוסק בהשפעות של קנאביס על התיאבון לא נעלם מעיניה של תעשיית התרופות.
בכתבה שפורסמה במדור הבריאות של חדשות CNN, נכתב על חוקרים שניסו לפתח תרופה שתחסום את הקולטנים שמעודדים אכילה. החוקרים ביקשו לבדוק אם הם יכולים לתמרן את האזורים במוח שמשחקים תפקיד בקביעת הדחף שלנו לאכול. המשתתפים במחקר ירדו במשקל והפסיקו לזלול צ’יזבורגרים וצ’יפס ואף הפחיתו צריכת אלכוהול וסיגריות.
התגובה הראשונית הייתה ״איזו תרופה מדהימה! אנשים מוותרים על ההתמכרויות וההרגלים הרעים ובנוסף מאבדים משקל!״, אבל עד מהרה התברר המחיר של חסימת כל הקולטנים האנדוקנבינואידים בגוף האדם כל הזמן. המשתתפים סבלו מדיכאון ונרשמו גם התאבדויות, וכתוצאה מכך הניסויים הקליניים הופסקו והתרופה נמשכה מהשוק. המנגנון האנושי עובד בצורה כזו, שכשאנחנו נהנים בחברת חברים אהובים או אוכלים משהו טעים, הגוף מקבל תחושת אופוריה, כלומר המערכת האנדוקנבינואידית הפנימית של המוח שלנו אומרת ״תודה״. כשאנחנו חוסמים את הפעולה של המערכת הזו, היכולת להרגיש שמחה יורדת ולכן התקיימו מצבי דיכאון מסוכנים.
התקווה לשליטה במאנצ׳ים מגיעה מסוג מסוים של קנאביס עשיר בחומר פעיל שנקרא טטרהידרוקנבורין, או בקיצור THCV. בקולורדו מגדלים זנים עשירים ב-THCV שתפקידם להפחית את התיאבון. ה-THCV הוא אנטגוניסט, כלומר חוסם של אותו קולטן אנדוקנבינואידי שבדרך כלל מעודד אכילה. הניסיון הוא לייצר זנים עם איזון מספק בין חסימת התיאבון לצד שימור ההשפעות שמעודדות אופוריה והרגשה טובה באופן שימנע את ההשפעות הדיכאוניות.
אחרי כל ההסברים המדעיים, הגיע הזמן לקצת פאן, לא? הנה דוגמאות לכמה מאכלים שכמעט כל סטלן וסטלנית ישמחו שיהיה להם בהישג יד בזמן שהחומר הפעיל מתחיל להשפיע:
יש ברשת אין-ספור רעיונות לאיך לנסות להתגבר על המאנצ׳יז, אבל… כמו שאתם רואים, לא מדובר כאן באיזה עניין של דיאטנית אלא בעובדות ובמדע. ככה המוח עובד, זו הדרך של הקולטנים לתקשר, ופשוט צריך לקבל את זה בהבנה. מעבר לפעילות גופנית, שהיא תמיד מומלצת, כדאי למלא את הבית באוכל בריא, כמו פירות וירקות, כדי שבזמן המאנצ׳ הם אלה שיהיו זמינים ראשונים לפני שמתנפלים על החטיפים. והכי טוב, שיהיה בבית גם שמן CBD שמתאים למטרות ולצרכים שלכם, בריכוז הנכון עבורכם, כזה שיש בו את כל היתרונות הרפואיים של הקנאביס ללא תופעות הלוואי שכרוכות בחומר הפעיל THC.
הרשמו לקבלת טיפים ומידע וקבלו כבר עכשיו 10% הנחה ברכישה הקרובה